بانک خازن چیست؟
به مجموعهای از خازنهای کنار یکدیگر به منظور اصلاح ضریب توان شبکه، بانک_خازنی گفته میشود؛ و مجموعهای که بتواند از طریق آن توان راکتیو را کنترل کرد تابلو بانک خازنی نام دارد. بانکهای خازنی معمولا در شبکههای انتقال انرژی، در پستهای سوئیچینگ، شبکه توزیع و مراکز صنعتی و … استفاده فراوانی دارد. به عبارت دیگر
بانک خازنی مجموعه ای از خازن ها است که به صورت سری یا موازی با یکدیگر برای ذخیره انرژی الکتریکی به یکدیگر وصل می شوند. سپس بانک حاصل برای خنثی کردن یا تصحیح تاخیر ضریب توان یا تغییر فاز در منبع تغذیه متناوب (AC) استفاده میشود. آنها همچنین میتوانند در منبع تغذیه جریان مستقیم (DC) مورد استفاده قرار گیرند تا ظرفیت جریان موج دار منبع تغذیه یا افزایش مقدار کلی انرژی ذخیره شده افزایش یابد.
معمولاً از فیوزها برای محافظت از واحدهای خازن استفاده میشود و ممکن است در داخل واحد خازن، روی هر عنصر یا خارج از واحد قرار داشته باشند.
بانکهای خازن ممکن است ستاره یا دلتا باشند. بانکهای متصل به دلتا معمولاً فقط در شبکه های توزیع MV و در تاسیسات LV استفاده میشوند.
بانکهای خازنی اتوماتیک مجهز به یک رگولاتور (کنترل کننده) ضریب قدرت هستند. این رگولاتور مقادیر شکل موج ولتاژ و جریان و اختلاف زمانی آنها را اندازه گیری کرده و خازن مورد نیاز را تعیین و وارد شبکه مینماید.
عمل سوئیج کردن خازنها توسط کنتاکتورهایی که بوسیله رگولاتور کنترل میشوند، انجام میگیرد. موارد کاربرد تابلوهای بانک خازنی اتوماتیک در کارخانجات بزرگ و کوچک، مجتمعهای اداری، تجاری، هتل ها، بیمارستانها و موارد مشابه میباشد.
تابلوهای بانک خازنی در توانهای راکتیو مختلف و بنابه نیاز مشتریان طراحی و ساخته میشوند. لازم به ذکر است که بانکهای خازنی اتوماتیک رایجترین و کاربردیترین وسیله جهت اصلاح ضریب توان شبکه میباشند.
کاربرد های بانک خازنی
رایج ترین استفاده از یک بانک خازن به عنوان تصحیح کننده خطای منبع تغذیه در محیطهای صنعتی است. بانک خازنی از تعداد زیادی ترانسفورماتور و موتور الکتریکی استفاده میکند. از آن جایی که این تجهیزات از یک بار القایی استفاده میکنند، مستعد تغییر فاز هستند و ضریب تأثیر نیرو در منبع تغذیه وجود دارد که در صورت عدم اصلاح، میتواند باعث از دست رفتن راندمان سیستم شود. با وارد کردن یک بانک خازنی در سیستم، میتوان با کمترین هزینه برای شرکت در مقایسه با ایجاد تغییرات قابل توجه در شبکه برق شرکت یا سیستمی که تجهیزات را تهیه میکند، تاخیر توان را با کمترین هزینه برای شرکت اصلاح کرد. سایر کاربردها برای بانکهای خازن شامل ژنراتورهای مارکس، لیزرهای پالس، رادارها، تحقیقات تلفیقی، منفجر کننده سلاحهای هستهای، راه آهنهای الکتریکی و کلافهای الکترومغناطیسی است.
چرا از تابلو های بانک خازنی استفاده می کنیم؟
با پیشرفت تکنولوژی استفاده از ترانس ها، سیم پیچ ها و موتور ها رونق بسیار گرفته است.هر عنصری که از سیم پیچ تشکیل شده باشد علاوه بر قدرت اکتیو،قدرت راکتیو نیز مصرف میکند .
وجود مصرف کننده هایی مثل انواع موتور ها ، پمپ های آب ، چک های مهتابی ، ترانس های لامپ ها و پرژکتور ها ، آسانسورها و … باعث افزایش مصرف قدرت راکتیو شده است .
انرژی مصرف شده توسط این عناصر را میتوان با نصب خازن موازی در مدار جبران و خنثی کرد.
نصب خازن در نزدیک محل مصرف انرژی علاوه بر تخلیه شبکه از انتقال این توان باعث صرفهجویی های بسیاری نیزمی گردد :
بانک خازن چیست؟
کاهش افت ولتاژ : خازن ها به دلیل خنثی کردن جریان پیش فاز عناصر القایی جریان مصرف شده کل را کم می کنند و کم شدن این جریان باعث کم شدن تلفات در سیم ها و کاهش افت ولتاژ در سیم ها میشود.
استفاده کردن از کل آمپراژ برق خریداری شده : بدلیل کاهش جریان مصرفی توضیح داده در بند ۱ می توان جریان بیشتری از شبکه برق درخواست کرد بدون آنکه هزینه اضافی جهت خریداری کردن این جریان پرداخت شده باشد.
کاهش بیش از نیمی از هزینه قبوض برق : هنگامی که خازن در محل مصرف وجود نداشته باشد کنتور راکتیو اداره برق علاوه بر کنتور اکتیو شروع به محاسبه هزینه برق می کند.هزینه محاسبه شده توسط کنتور راکتیو تقریبا برابر کنتور اکتیو و در بعضی موارد از آن نیز بیشتر میباشد.یعنی بدون وجود تابلوهای بانک خازنی هزینه برق مصرفی تقریبا ۲ برابر بیشتر از زمانی است که تابلو های بانک خازنی وجود دارند.
از رایج ترین کاربرد های بانک خازنی
به عنوان تصحیح کننده خطای منبع تغذیه در محیطهای صنعتی است. بانک خازنی از تعداد زیادی ترانسفورماتور و موتور الکتریکی استفاده میکند. از آن جایی که این تجهیزات از یک بار القایی استفاده میکنند، مستعد تغییر فاز هستند و ضریب تأثیر نیرو در منبع تغذیه وجود دارد که در صورت عدم اصلاح، میتواند باعث از دست رفتن راندمان سیستم شود. با وارد کردن یک بانک خازنی در سیستم، میتوان با کمترین هزینه برای شرکت در مقایسه با ایجاد تغییرات قابل توجه در شبکه برق شرکت یا سیستمی که تجهیزات را تهیه میکند، تاخیر توان را با کمترین هزینه برای شرکت اصلاح کرد. سایر کاربردها برای بانکهای خازن شامل ژنراتورهای مارکس، لیزرهای پالس، رادارها، تحقیقات تلفیقی، منفجر کننده سلاحهای هستهای، راه آهنهای الکتریکی و کلافهای الکترومغناطیسی است
با توجه به مطالب فوق مشخص میشود که استفاده از تابلوهای بانک خازنی امری بهینه از نظر اقتصادی بوده و حتی میتوان گفت که نصب این تابلوها در محیط های صنعتی لازم و واجب است
دیدگاهتان را بنویسید