تاریخچه سیم و کابل
اولین کاربرد برق به شکل امروزی مربوط به دهه ۱۸۵۰ میلادی می شود. در آن زمان اماکن عمومی و ایستگاه های قطار و فانوس های دریایی از جریان الکتریسیته برای روشنایی استفاده می کردند. برای انتقال جریان برق که آن روزها جریان کم فشاری هم داشت باید از وسیله ای استفاده می کردند. در سال ۱۸۷۶ اندیشه تولید سیم و کابل با روکش لاستیکی به مرحله اجرا درآمد. و سیم و کابل هایی با روکش پلاستیکی از کائوچوی طبیعی به نام گوتاپرچا ساخته شدند. شیوه ساخت آنها به این صورت بود که این ماده را به دور سیم پیچیده و آن را در دمای ۱۳۰-۱۴۰ درجه سانتی گراد قرار می دادند و سپس با روکشی از سرب روی آن را می پوشاندند.
فرآیند ساخت کابل بدین شکل بود که ابتدا یک ماده عایق گیاهی را به دور رسانا پیچیده آن را در دمای ۱۳۰ تا ۱۴۰ درجه سانتیگراد خشک و سپس آن را با مواد روغنی، رزین یا موم اشباع میکردند و سرانجام با سرب روکش مینمودند. اما در سال ۱۸۸۷ شیمیدانها از راه سنتز مواد، موفق به تهیه عایقی جدید به نام باکلیت شدند که ارزانتر از لاستیک بود.
در همین دوران شبکههای با ولتاژ بالاتر نیز جای خود را باز کرده بودند به طوری که در سال ۱۸۹۸ نخستین کابل ۱۰ کیلوولت سه رشتهای، برای یک شبکه برق متناوب سه فاز ساخته شد.
در سال ۱۹۳۵ یک کارشناس سوئیسی به نام بورل با قراردادن دو الکترود در داخل روغن و با گذاشتن لایههای مختلفی از کاغذهای عایق در میان دو الکترود ولتاژ شکست این مواد را اندازهگیری کرد و نشان داد که با بهبود شرایط ساخت کیفیت عایقهای کاغذی بالا میرود و میتوان آنها را در ولتاژهای بالاتر به کار گرفت.
با این پیشرفت ساخت کابلهای با ولتاژ بالاتر روز به روز گسترش یافت و با بهرهگیری از مواد دیگری مانند EPR – PVC – PE و دامنه فعالیت در صنعت کابلسازی گشترش یافت و سرمایهگذاریهای کلانی را جذب کرد.
در سال ۱۹۵۳ برای نخستین بار کابل خشک با عایق پلیاتیلن کراس لینک (XLPE) در کارخانه جنرال الکتریک ساخته شد. عایق پلیاتیلن کراس لینک (پخته یا ولکانیزه شده) مادهای است که در پی یک واکنش شیمیایی – گرمایشی از ماده پلی اتیلن گرما – نرم به وجود میآید. این ماده از نظر ساختاری به مواد گرما – سخت (Thermoset) بسیار نزدیک است.
با این ماده جدید بود که امکان ساخت کابلهایی با ولتاژهای بسیار بالا فراهم آمد. از همین روی امروزه ساخت کابلهای فراتر از ۵۰۰ کیلوولت نیز امکانپذیر شده است.
روش ساخت سیم و کابل
روش ساخت کابل فشار قوی تقریبا در تمام کارخانههای سازنده در گوشه و کنار جهان همانند است. اما در طراحی کابلها و شبکههای کابلی و انتخاب نوع کابل تفاوتهایی دیده میشود. این تفاوتها در زمینه ساخت کابلهای توزیع خیلی اساسی نیستند.
استانداردهایی نیز که برای کابلهای توزیع مورد استفاده قرار میگیرند همواره یکسانند و تفاوتهای اساسی آنها به سبب اختلاف در دستگاه یکاهای آنهاست. در رابطه با ساخت با استفاده از کابلها کشورهای جهان را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: کشورهایی که از روش ساخت بریتانیا و اروپا پیروی میکنند و آنهایی که با روش طراحی در ایالات متحده آمریکا سازگارند. آنچه که باعث تفاوت اساسی این محصولات می شود متفاوت بودن یکاهای اندازه گیری در هر کشور است.
دیدگاهتان را بنویسید